Selecteer de taal

De zwarte panter als dusdanig bestaat eigenlijk niet. De naam is afgeleid van de latijnse naam die verschillende katachtigen aanduidt: Panthera Leo (Leeuw), Panthera Onca (Jaguar), Panthera Pardus (Luipaard) en Panthera Tigris (Tijger).

Jaguar (Panthera onca)

Uiterlijk wordt de Jaguar dikwijls verward met het Luipaard. Beide katten hebben een gelijkaardige bruin-gele vacht, getooid met donkere cirkelvormige patronen. De Jaguar echter heeft in deze cirkels onregelmatige vlekken, is hoekiger en gespierder van bouw, heeft een groter hoofd, steviger voorpoten en een kortere staart.

In het wild is identificatie geen probleem omdat de twee katten op verschillende continenten leven. De Jaguar is het enige lid van de Panthera familie in Midden en Zuid Amerika en is de grootste kat in dit continent. De Jaguar werd vroeger aangetroffen vanaf het zuiden van de Verenigde Staten tot aan de uiterste punt van Zuid Amerika. Nu echter komen ze meestal alleen nog voor in het noorden en centrum van Zuid Amerika, met de grootste concentraties in het Amazone bekken.

In het Amazonewoud heeft de Jaguar geen rivalen, uitgezonderd de mens. Geen enkel ander roofdier kan zich meten met deze krachtige kat. Vergeleken met andere kattenachtigen van dezelfde grootte, heeft de Jaguar uiterst sterke kaken en doodt zijn prooi dan ook dikwijls met één snelle beet door de schedel. Jaguars kunnen kleine dieren, zoals honden, doden met één klap van een voorpoot. Deze dieren vertonen meestal geen externe verwondingen maar sterven als gevolg van een doorboorde schedel.

Indien mogelijk bewoont de Jaguar gebieden in de nabijheid van water. Het is een expert in het vangen van vis en vangt dikwijls waterschildpadden of zelfs grote kaaimannen die hij vanaf het water in het dichte kreupelhout sleept om ze daar te verbergen. Zo is de Jaguar ook een zeer goede klimmer, niet zo goed als het Luipaard, maar toch goed genoeg om op apen te jagen op de lage takken van de enorme bomen van het regenwoud.

De Jaguar wordt nog steeds bedreigd door de mens. Tijdens de piek van zijn terugval, gedurende de jaren zestig en zeventig, werden jaarlijks 18.000 Jaguars gedood voor de bontindustrie.

Door de achteruitgang van de vraag naar bont heeft de Jaguar iets meer kans gekregen.
Nu wordt hij echter bedreigt door massale ontbossing die zijn leefgebied alsmaar kleiner maakt. Er wordt geschat dat er heden nog maar zo'n 15.000 Jaguars in het wild voorkomen.

 

 

 

 

 

 

Wat is een 'Black Panther'

De term 'Zwarte Panter' wordt vaak gebruikt in samenhang met eender welke grote zwarte katachtige. Er bestaat echter geen afzonderlijk soort met die naam.
Als je een foto ziet van een 'Zwarte Panter' is het heel waarschijnlijk dat het gaat om een Luipaard of een Jaguar met Melanisme.
De term Melanisme komt van het woord 'melanine', een donker haar of huid pigment, aanwezig bij de meeste zoogdieren, inclusief de mens.Het ontbreken van deze stof veroorzaakt albinisme, een teveel veroorzaakt bij katten een zeer donkere of zwarte vacht. In veel gevallen kunnen de karakteristieke ringen nog lichtjes zichtbaar zijn bij de juiste inval van sterk zonlicht.

 

Melanisme is genetisch bepaald en dus erfelijk maar wordt niet noodzakelijk overgegeven naar elke generatie. Het is daarom heel gewoon gemengde worpen aan te treffen met een of twee zwarte welpen tussen normaal gekleurde broertjes en zusjes.

Melanisme kan ook voorkomen in andere kattensoorten. Zo is het bekent dat zwarte luipaarden het meest voorkomen in de dichte tropische wouden van Zuidoost Azië. Hier is de donkere kleur een betere camouflage in de duistere condities op de woudvloer. In dit geval is het best mogelijk dat de donkere katten meer succes tijdens de jacht hebben en de jongen beter voeden dan de andere, waardoor het gen meer kans krijgt zich te verspreiden.

 

 

 

De zwarte panter roept bij de mens vooral het beeld op van kracht, listigheid en vastberadenheid. Het zijn juist die kenmerken die de zwarte panter tot mascotte van het 27ste 'Black Panthers' Smaldeel hebben gemaakt.

Onze partners